melitarea
Λίγα λόγια για μας
Παραγωγή και συσκευασία Κυθηραϊκού μελιού
Η ονομασία melitarea είναι ένας αυθαίρετος νεολογισμός από τη ντοπιολαλιά , υπάρχει σαν αλαταρέα (ο τόπος που μαζεύουν το αλάτι στα Κύθηρα).
Γεννήθηκε από μια ιδέα δραπέτευσης από την πρωτεύουσα το 1998 ,έρωτα για το νησί ,και με λάθος οικονομικά στοιχεία για την παραγωγή μελιού .
Τα πρώτα μαθήματα μελισσοκομίας ,βουτιά στα βαθιά .
Από τα πρώτα χρόνια σαν μελισσοκόμος ,ονειρευόμουν ένα εργαστήριο με άριστες
προδιαγραφές. Προσπάθειες έγιναν και κατά τη διάρκεια της θητείας μου ,όταν ήμουν πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού ,για τον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό ,μάταια. Το 2002 αγοράστηκε το οικόπεδο του εργαστηρίου ,και το 2009 άρχισαν οι προσπάθειες ανέγερσης.
Η melitarea αποπερατώθηκε το Δεκέμβριο του 2016 ,είναι το μοναδικό νόμιμο με ειδικές προδιαγραφές συσκευαστήριο μελιού στα Κύθηρα ,και από τα πλέον σύγχρονα συσκευαστήρια στο Ελλαδικό χώρο , με άριστες συνθήκες υγιεινής και πιστοποίηση από την LL- C με ISO 22000 . Ένα άριστο μέλι με άριστες συνθήκες συσκευασίας .Η melitarea, και εγώ, παράγει και συσκευάζει ένα από τα αρωματικότερα θυμαρίσια μέλια στον κόσμο , σε πολύ μικρή παραγωγή ,που αντανακλάτε στο κόστος του μελιού.
Νικόλαος Σκουτῆς Αμούτσες - Φριλιγκιανίκων Κύθηρα
Μπορείτε να μας βρείτε στα τηλέφωνα κιν. 697 472 3707 και στο 27360 38277
* Εκτός όταν είμαστε στο μελισσοκομείο .
* Έχουμε φανατικούς πελάτες σ όλη την Ελλάδα , και στο εξωτερικό .
* Η melitarea είναι αφιερωμένη στο Λάκη , στην Τασούλα ,στην Άννα και ιδιαιτέρως
στην Βαρβάρα , χωρίς αυτούς ,δεν θα υπήρχε.
ΜΕΛΙ ΤΡΟΦΗ ΘΕΩΝ
Mεγάλες κουβέντες - θα πείτε - μπορεί ...Ανοίξτε μια συσκευασία και θα με θυμηθείτε .
Για μένα ,η πιο μεγάλη ευχαρίστηση είναι όταν προσφέρω μέλι για δοκιμή ,να βλέπω στο πρόσωπο του επισκέπτη πάντα την ίδια αντίδραση ...βαθιά ανάσα μετά την πρώτη έκπληξη , από τα εξαίρετα αρώματα, η κουταλιά να μη θέλεις ν αδειάσει
μέσα στο στόμα και το μικρό κάψιμο όταν το έχεις καταπιεί , χαρακτηριστικό του
Τσιριγώτικου μελιού.
Το Κυθηραικό μέλι ,ένα μέλι με πολύ μικρή παραγωγή, αφού οι αντίξοες συνθήκες του καιρού περιορίζουν την ποσότητα του νέκταρος θυμαριού, αντικατοπτρίζοντας αυτό στην τιμή του.
Το Κυθηραϊκό μέλι ένα θυμαρίσιο μέλι , αφού η ανθοφορία στο νησί δεν έχει τίποτε άλλο σε αξιοποιήσιμη ποσότητα , με μια φτωχή άνοιξη ,μένει μόνο το θυμάρι και τα βότανα που ανθίζουν γύρω από την ανθοφορία του θυμαριού.
Αυτό απεικονίζεται και στις εξετάσεις που κάνουμε, συναντάμε πληθώρα άλλων γυρεοκόκκων ,από πλήθος βοτάνων της Κυθηραϊκής χλωρίδας.
Αναζητώντας το "DNA" του , βλέπουμε , βάσει των επιστημονικών μελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ,οι γυρεόκοκκοι θυμαριού στο μέλι
μας να είναι εντελώς διαφορετικοί των άλλων θυμαρίσιων μελιών , γι αυτό πιστεύουμε ότι έχουμε ένα διαφορετικό άρωμα.
Το μέλι έχει άπειρες χρήσεις στην ανθρώπινη διατροφή και στην ιατροφαρμακολογία , καθώς είναι μια ρευστή σακχαρούχος ουσία με ιδιαίτερο άρωμα , η οποία προέρχεται από το νέκταρ φυτών ,βοτάνων , λουλουδιών και εκκρίσεων άλλων εντόμων (πευκίσιο – ελατίσιο μέλι ) που προσλαμβάνουν οι μέλισσες.
Και που με μια θαυμαστή διεργασία τα εμπλουτίζουν και τα μετουσιώνουν σε μέλι .
Διαθέτει πλήθος συστατικών που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό .
Στην ποιότητα του μελιού επιδρούν πολύ τα είδη φυτών που επισκέπτονται οι μέλισσες .
Εξαιρετικό σε άρωμα μέλι ,δίνουν το θυμάρι , η λεβάντα , το δενδρολίβανο , το τίλιο και η πορτοκάλια.
Στην Ελλάδα γευστικά , καλύτερο μέλι θεωρείται το θυμαρίσιο , ενώ «κατώτερης» ποιότητας θεωρείται το μέλι του πεύκου ,της ερείκης και του έλατου.
Διαφωνώ κάθετα .
Λόγω του κλίματος της χώρας μας (πολύ φως όλο σχεδόν το χρόνο ) και της μορφολογίας του εδάφους της συνυπάρχουν δεκάδες αρωματικά , φαρμακευτικά φυτά και βότανα , πολλά από τα οποία είναι μοναδικά στον κόσμο.
Έτσι λοιπόν στη χώρα μας η μελισσοτροφία είναι εξαιρετικά αναπτυγμένη από την αρχαιότητα ,και συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των κυριοτέρων μελισσοπαραγωγών χωρών του κόσμου , ενώ τα μέλια μας είναι από τα καλύτερα του κόσμου.
Με εκτίμηση Νικολαος Σκουτῆς
Λίγα λόγια για μας
Παραγωγή και συσκευασία Κυθηραϊκού μελιού
Η ονομασία melitarea είναι ένας αυθαίρετος νεολογισμός από τη ντοπιολαλιά , υπάρχει σαν αλαταρέα (ο τόπος που μαζεύουν το αλάτι στα Κύθηρα).
Γεννήθηκε από μια ιδέα δραπέτευσης από την πρωτεύουσα το 1998 ,έρωτα για το νησί ,και με λάθος οικονομικά στοιχεία για την παραγωγή μελιού .
Τα πρώτα μαθήματα μελισσοκομίας ,βουτιά στα βαθιά .
Από τα πρώτα χρόνια σαν μελισσοκόμος ,ονειρευόμουν ένα εργαστήριο με άριστες
προδιαγραφές. Προσπάθειες έγιναν και κατά τη διάρκεια της θητείας μου ,όταν ήμουν πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού ,για τον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό ,μάταια. Το 2002 αγοράστηκε το οικόπεδο του εργαστηρίου ,και το 2009 άρχισαν οι προσπάθειες ανέγερσης.
Η melitarea αποπερατώθηκε το Δεκέμβριο του 2016 ,είναι το μοναδικό νόμιμο με ειδικές προδιαγραφές συσκευαστήριο μελιού στα Κύθηρα ,και από τα πλέον σύγχρονα συσκευαστήρια στο Ελλαδικό χώρο , με άριστες συνθήκες υγιεινής και πιστοποίηση από την LL- C με ISO 22000 . Ένα άριστο μέλι με άριστες συνθήκες συσκευασίας .Η melitarea, και εγώ, παράγει και συσκευάζει ένα από τα αρωματικότερα θυμαρίσια μέλια στον κόσμο , σε πολύ μικρή παραγωγή ,που αντανακλάτε στο κόστος του μελιού.
Νικόλαος Σκουτῆς Αμούτσες - Φριλιγκιανίκων Κύθηρα
Μπορείτε να μας βρείτε στα τηλέφωνα κιν. 697 472 3707 και στο 27360 38277
* Εκτός όταν είμαστε στο μελισσοκομείο .
* Έχουμε φανατικούς πελάτες σ όλη την Ελλάδα , και στο εξωτερικό .
* Η melitarea είναι αφιερωμένη στο Λάκη , στην Τασούλα ,στην Άννα και ιδιαιτέρως
στην Βαρβάρα , χωρίς αυτούς ,δεν θα υπήρχε.
ΜΕΛΙ ΤΡΟΦΗ ΘΕΩΝ
Mεγάλες κουβέντες - θα πείτε - μπορεί ...Ανοίξτε μια συσκευασία και θα με θυμηθείτε .
Για μένα ,η πιο μεγάλη ευχαρίστηση είναι όταν προσφέρω μέλι για δοκιμή ,να βλέπω στο πρόσωπο του επισκέπτη πάντα την ίδια αντίδραση ...βαθιά ανάσα μετά την πρώτη έκπληξη , από τα εξαίρετα αρώματα, η κουταλιά να μη θέλεις ν αδειάσει
μέσα στο στόμα και το μικρό κάψιμο όταν το έχεις καταπιεί , χαρακτηριστικό του
Τσιριγώτικου μελιού.
Το Κυθηραικό μέλι ,ένα μέλι με πολύ μικρή παραγωγή, αφού οι αντίξοες συνθήκες του καιρού περιορίζουν την ποσότητα του νέκταρος θυμαριού, αντικατοπτρίζοντας αυτό στην τιμή του.
Το Κυθηραϊκό μέλι ένα θυμαρίσιο μέλι , αφού η ανθοφορία στο νησί δεν έχει τίποτε άλλο σε αξιοποιήσιμη ποσότητα , με μια φτωχή άνοιξη ,μένει μόνο το θυμάρι και τα βότανα που ανθίζουν γύρω από την ανθοφορία του θυμαριού.
Αυτό απεικονίζεται και στις εξετάσεις που κάνουμε, συναντάμε πληθώρα άλλων γυρεοκόκκων ,από πλήθος βοτάνων της Κυθηραϊκής χλωρίδας.
Αναζητώντας το "DNA" του , βλέπουμε , βάσει των επιστημονικών μελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ,οι γυρεόκοκκοι θυμαριού στο μέλι
μας να είναι εντελώς διαφορετικοί των άλλων θυμαρίσιων μελιών , γι αυτό πιστεύουμε ότι έχουμε ένα διαφορετικό άρωμα.
Το μέλι έχει άπειρες χρήσεις στην ανθρώπινη διατροφή και στην ιατροφαρμακολογία , καθώς είναι μια ρευστή σακχαρούχος ουσία με ιδιαίτερο άρωμα , η οποία προέρχεται από το νέκταρ φυτών ,βοτάνων , λουλουδιών και εκκρίσεων άλλων εντόμων (πευκίσιο – ελατίσιο μέλι ) που προσλαμβάνουν οι μέλισσες.
Και που με μια θαυμαστή διεργασία τα εμπλουτίζουν και τα μετουσιώνουν σε μέλι .
Διαθέτει πλήθος συστατικών που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό .
Στην ποιότητα του μελιού επιδρούν πολύ τα είδη φυτών που επισκέπτονται οι μέλισσες .
Εξαιρετικό σε άρωμα μέλι ,δίνουν το θυμάρι , η λεβάντα , το δενδρολίβανο , το τίλιο και η πορτοκάλια.
Στην Ελλάδα γευστικά , καλύτερο μέλι θεωρείται το θυμαρίσιο , ενώ «κατώτερης» ποιότητας θεωρείται το μέλι του πεύκου ,της ερείκης και του έλατου.
Διαφωνώ κάθετα .
Λόγω του κλίματος της χώρας μας (πολύ φως όλο σχεδόν το χρόνο ) και της μορφολογίας του εδάφους της συνυπάρχουν δεκάδες αρωματικά , φαρμακευτικά φυτά και βότανα , πολλά από τα οποία είναι μοναδικά στον κόσμο.
Έτσι λοιπόν στη χώρα μας η μελισσοτροφία είναι εξαιρετικά αναπτυγμένη από την αρχαιότητα ,και συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των κυριοτέρων μελισσοπαραγωγών χωρών του κόσμου , ενώ τα μέλια μας είναι από τα καλύτερα του κόσμου.
Με εκτίμηση Νικολαος Σκουτῆς